TRNAVA. Ak sa aj vy chystáte stráviť jeseň výletmi do známych slovenských vinárstiev a medovinárstiev, oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism pre vás pripravila niekoľko tipov, kam sa za nimi vydať.
"Prostredníctvom Sobotných vínnych tour od septembra do novembra získate autentický zážitok vo vinárstvach s nezabudnuteľnou atmosférou. Dvojicu známych vinárstiev Regiónu Tirnavia Karpatská perla a Víno Mrva&Stanko, ktoré si v rokoch 2010 – 2013 striedali titul „Najlepšie vinárstvo roka“, dopĺňajú tri malé rodinné vinárstva výnimočné svojou osobitou filozofiou," informovala Michaela Potočárová z Trnava Tourism.
Nazrieť môžete do moderného vinárstva Terra Parna, postaveného uprostred romantického vinohradu, vinárstva Vína z mlyna, ktoré sídli v historickom vodnom mlyne a Magula – rodinné vinárstvo, špecializujúce sa na výrobu bio vína.
„Priamo v sprievode majstrov vinárov zdegustujete niekoľko vzoriek vína a nahliadnete nielen do technologických, výrobných priestorov, ale aj do barikových pivníc,“ hovorí Potočárová.
Sobotné vínne tour môžete podľa nej absolvovať počas celej jesene od septembra do novembra takmer každú sobotu a v každom termíne navštíviť inú dvojicu vinárstiev.“
Ako vínu, tak aj medovine sú odpradávna pripisované výnimočné vlastnosti. V minulosti ju ako zdroj života, múdrosti a odvahy pili prednostne králi a hrdinovia.
Po stopách tej slovenskej medoviny sa môžete vydať už túto jeseň a ochutnať tento nápoj priamo na mieste jeho vzniku v Dolnej Krupej, kde sídli Medovinárstvo Apimed.
To sa okrem produkcie kvalitného medu venuje výrobe medoviny už takmer dve desaťročia a vlastní aj titul „Najlepšia medovina na svete“.
„Počas dvoch hodín "putovania" za kráľovským nápojom odhalíte tajomstvo jeho výroby, technológ vás prevedie nielen technologickými priestormi, ale aj barikovou pivnicou. Zároveň počas riadenej odbornej degustácie ochutnáte až osem druhov medoviny a to v štýlovej degustačnej miestnosti spolu s pripraveným občerstvením,“ vysvetlila Potočárová.